L'any 1978 Mary Ainsworth va realitzar una sèrie d’experiments per mesurar la seguretat de l’aferrament, els quals va denominar ''Situació Estranya''. Aquests, pretenien estudiar el comportament d’infants entre 12 i 24 mesos davant la presència d’un estrany, en un entorn desconegut i amb la presència de la mare, o sense, entesa com a figura d’aferrament principal. Ainsworth partia de la idea que les reaccions de l’infant durant els diferents episodis de l’experiment, en les separacions i els retrobaments amb la mare, eren el reflex del sentiment de seguretat i confiança que l’infant dipositava en la seva mare i una mesura de la qualitat del vincle d’aferrament que havien pogut establir.
Tipus d'aferrament
Aferrament segur
Els infants amb aferrament segur exploren i juguen sense por ni angoixa mentre la mare està amb ells. Es mostren ansiosos durant el primer moment en què la mare surt de l’habitació, busquen el seu contacte i mostren alegria quan la mare retorna. Després del retrobament, tornen a jugar i exploren l’entorn. Entre un 65 i un 70% dels infants presenten aquest tipus d’aferrament.
Aferrament evasiu
Aquests infants no fan massa cas a la mare quan aquesta es troba amb ells, i tampoc ploren. No es mostren inquiets davant els estanys i quan retorna la mare no la busquen. Aproximadament un 20% dels infants manifesten aquest patró de conducta.
Aferrament d’oposició
Mentre la mare està amb ells, aquests infants busquen la seva proximitat i no juguen ni exploren l’entorn. Quan la mare surt de l’habitació, s’angoixen molt i es mantenen enfadats quan aquesta torna, plorant i sense poder ser consolats fàcilment. Es podria dir que busquen el seu contacte i al mateix temps el rebutgen. Els infants que mostren aferrament d’oposició són aproximadament un 10% del total.
Aferrament desorganitzat
Els infants que tenen aquest patró de conducta són els més insegurs i desorientats. Tenen conductes confuses i contradictòries, evitant per exemple a la mare quan hi és, o allunyant-se d’aquesta quan apareix la persona estranya
Podeu fer la següent activitat a EDUCAPLAY
LA POR ALS EXTRANYS
Quines són les necessitats afectives dels xiquets de 0 a 6 anys? Com es desenvolupen les emocions i sentiments dels xiquets? Quin és el nostre paper com a educadors en relació al desenvolupament afectiu dels nostres alumnes? Com a futurs educadors heu de reflexionar al voltant d' aquestes qüestions. Al blog trobareu diferents recursos i informació que us permetran conèixer millor les característiques i moments clau en el desenvolupament afectiu dels xiquets.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario