El període d'adaptació és un moment complicat per a tots els integrants de la comunitat educativa: infants, pares i professorat. Com a educadors no hauríem d' oblidar el paper dels pares i la seva importància per aconseguir una bona adaptació dels xiquets. Moltes vegades les expectatives dels pares respecte a com és desenvoluparà aquest procés no són massa realistes, tal com podeu veure en aquest vídeo de l'escola Aire Lliure de Petrer.
Una bona comunicació durant aquest període serà clau perquè els pares transmeta'n tranquil·litat i seguretat als nens, aspecte necessari per a l'adaptació. Algunes recomanacions per a facilitar aquest moment de separació poden ser:
- Preveure dins de les possibilitats laborals, de disposar d’uns dies per acompanyar l’ infant amb la presència dins de l’aula del seu referent familiar, per conjuntament facilitar-li el descobriment i confiança dels nous espais, dels temps, de la mestra i els nous companys.
- “Fer-ho molt gradualment, començant per assistir una estoneta a la llar d’infants en companyia de la mare. El temps d’estada es pot anar augmentant a poc a poc i, a mesura que la criatura conegui i agafi confiança en la persona que se n’haurà de fer càrrec, la mare el podrà començar a deixar sol de tant en tant, fins que hi hagi garanties que el fill ho pot elaborar”.
- Ser respectuosos amb la seva incorporació progressiva, sense forçar situacions. S’ha de respectar el temps de l’ infant, ja que no totes les criatures necessiten el mateix procés d’adaptació.
- Cal observar atentament les seves reaccions, tant a la llar d’infants com a casa. Qualsevol canvi anòmal, agut i continuat, en la seva manera de comportar-se (en el dormir, en el menjar, en el seu humor, etc.) pot ser indicador de mala adaptació al canvi i de sofriment intens.
- Comunicació continuada amb les educadores: facilitar a l’educadora la coneixença de les particularitats de l’ infant, en especial de les rutines a les que està acostumat: com és dorm, què li agrada, com reacciona, com es calma…
- Encara que creiem que no ens entenen explicar als fills com anirà el dia: qui el portarà a escola, si es quedarà a dinar, qui el recollirà? . L’ infant necessita organització, ”rutines”, això l’ajuda i li dona seguretat.
- Que portin a l’escola un objecte de casa important per a ells que els doni seguretat i pugui simbolitzar aquesta figura d’aferrament que en molts moments necessitaran imaginar per calmar-se, per adormir-se.. (nina, llençolet, coixí, mocador de la mare…)
- No enganyar-los, perquè genera desconfiança, inseguretat i es desorienten. Acomiadar-se cada dia i recordar-los que més tard els vindran a buscar. Una vegada decidit, no allargar els comiats.
- Ser puntuals a les recollides.